Criteria

Het is soms lastig om erachter te kunnen komen of je zelf antiek in huis hebt. Er zijn een aantal vaste criteria waaraan je spullen moeten voldoen om officieel ‘antiek’ genoemd te mogen worden. Of het object dan meteen veel geld waard is? Waarschijnlijk niet, maar sommige objecten zijn zodanig zeldzaam of gewild dat ze voor de juiste koper toch nog een flinke waarde hebben.

Allereerst ‘moet’ een stuk antiek ten minste 100 jaar oud zijn. In sommige categorieën, bijvoorbeeld boeken, mag het object ook 75 jaar oud zijn. Ook moet het door de mens gemaakt zijn. De meeste populaire antiek is logischerwijs mooi om naar te kijken, maar de leeftijd van het object weegt bij antiek veel zwaarder dan de ‘kunstwaarde’, terwijl het bij kunst altijd gaat om de unieke kwaliteit en het uitzonderlijke vakmanschap – een oud kunstobject is dus niet automatisch ‘antiek’: het één sluit het ander meestal uit.

Soms zie je de term ‘vintage’ voorbij komen. De grenzen voor deze classificatie zijn wat vager dan bij antiek, maar slaan meestal op spullen die tussen de 50 en 100 jaar oud zijn, en duidelijk uit een bepaald tijdperk stammen.